Spellenmaakgilde Midden Nederland van start!

Hoewel voor velen de zomervakantie een tijd van inactiviteit is, is er in Ede en omgeving hard gewerkt aan de oprichting van Spellenmaakgilde Midden Nederland. De spellenmakers van Trinamic (Niek, Timon en Bart) hebben besloten om zich samen hun zeer gewaardeerde demoteam (Ellen, Dónal en Jeroen) en enkele andere enthousiastelingen, aan te sluiten bij de Gilde, om zo de krachten te bundelen. Vanaf september starten er spel-test-avonden in Ede. Elke maand wordt er de gelegenheid geboden om nieuwe spelconcepten te (laten) testen. Niek, één van de spellenmakers die aan de wieg stond van Trinamic, vertelt graag waarom Trinamic voor de Spellenmaakgilde heeft gekozen.

1450734_173256569545480_1478572588_n

De start van Spellenmaakgilde Midden Nederland kent een lange voorgeschiedenis. Samen met toenmalig huisgenoot (inmiddels zwager) Timon raakte ik vanaf het jaar 2007 vaak verzeild in eindeloze nachtelijke discussies over wie het potje RISK had gewonnen als die slag bij Groenland anders was gelopen. Beter gezegd, als de dobbelstenen ‘gewoon’ statistisch gezien deden wat ze moesten doen. “Geluk dwing je af”, was één van mijn uitspraken waar Timon niet zoveel mee kon. Maar daar hield ik nu juist wel van: van heroïsche gevechten. Soms tegen beter weten in, om het lot te keren. Maar toegegeven, de geluksfactor in RISK was wel erg groot. Net als bij Catan trouwens, maar waarom zijn die spellen dan zo’n succes geworden? Een successpel maken, zouden wij dat ook kunnen? Het eerste spel van Niek en Timon werd geboren: Charbona. Een strategisch bordspel waarbij aspecten van RISK en Catan terug te vinden zijn, maar dan met verrassende nieuwe spelmechanismen die de geluksfactor tot een minimum beperken.

23467030_755338958003902_458642983400544170_o

Het ontwikkelen/ verfijnen van dit spel heeft jaren in beslag genomen en we zijn ons gaandeweg gaan oriënteren op het maken van kleine kaartspellen waar inmiddels wat ideeën voor ontstonden. Op een spellenbeurs van Ducosim in Amersfoort werd één van onze kaartspellen, ‘Royals & Rebels’, ‘ontdekt’ door PlaythisOne, een uitgever die later door zou gaan als Pumpkin Games. Vanaf dat moment hebben we maar weinig spellenbeurzen in Amersfoort gemist. Ook komen we sindsdien met enige regelmaat in Gouda tijdens de Goudse spellendagen. In de jaren die volgen ontstaat er een heus demoteam en als Bart als één van de leden met een goed concept aan komt, worden ‘Niek & Timon’ uitgebreid tot ‘Trinamic’.

Het is inmiddels 2018 als het maken van spellen niet alleen meer wordt gedaan door Niek, Timon en Bart. Ook Dónal, één van de testers kwam met een leuk spelconcept. Het spellenmaak-virus bleek besmettelijk. We merkten dat het belangrijk is om tijd te nemen voor het testen en verfijnen van nieuwe spelconcepten. Vreemde ogen, verschillende mensen, met een frisse feedback, zijn zeer belangrijk voor het verbeteren van een eigengemaakt spel. Het structureel plannen van spellenavonden was echter nog een hele uitdaging.

Overhead shot of office desktop

In de maand Juli van het jaar 2019 hebben Niek en Timon een maand lang elke vrijdag een spel getest (Geheime Dienst) dat in oktober uitkomt bij NEEMA Games. Omdat het een groepsspel voor meer dan 10 spelers betreft, hebben we steeds een groep van meer dan 10 spelers bij elkaar gekregen om het spel te testen. Het bleek een succes. Er kwamen verschillende mensen, met elk een eigen smaak en dus ook weer met hele andere feedback. Deze positieve ervaringen willen we graag vasthouden en uitbouwen. Ook vinden wij het fijn om andere spellenmakers te leren kennen en de kans te geven om hun spelconcepten te laten testen door ‘vreemden’. Het platform ‘Spellenmaakgilde’ is daarbij volgens ons zeer ondersteunend en we sluiten ons graag aan om de krachten te bundelen.

Arjan van Houwelingen hebben wij leren kennen via Patrick Zuidhof, de baas van Pumpkin Games. Het spel ‘Tricky Dungeon’ van Arjan en ‘Dino Battle’ van Niek en Timon kwamen tegelijkertijd uit bij deze uitgever. We zijn blij dat Arjan ons nu op weg wil helpen om van start te gaan met de Spellenmaakgilde in het midden van het land.

file-5b5f1be0dc090

De eerste data voor de spellenavonden van Spellenmaakgilde Midden Nederland zijn gepland op 10 september, 11 oktober, 12 november en 13 december.
De avonden zijn van half 8 tot half 11 op het adres Hegelstate 17 in Ede. Mogelijk zullen er vanaf 2020 ook avonden plaatsvinden in Amersfoort, als er een geschikte locatie is gevonden. Woon jij in het midden van het land en lijkt het je leuk om jouw spel te laten testen? Of houd jij van spellen spelen en wil jij ons helpen door nieuwe spellen te testen? Dan zien we jullie graag bij de spellenavonden in Ede!

UPDATE: de eerste testavond is aangekondigd, 10 september 2019

-Niek van den Brink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s