Interview – Matthijs Vertegaal – De Spelmakerij

downloadTerug van weggeweest: we hebben weer een interview met een interessante gast! Ditmaal heeft Niek van den Brink een interview gedaan met Matthijs Vertegaal, oprichter van ‘De Spelmakerij’. Wat dat is lees je hieronder. De eerdere interviews kun je hier terugvinden.

Kan je jezelf in een paar zinnen voorstellen?

Mijn naam is Matthijs Vertegaal. Geboren in 1983 als de helft van een tweeling. Samen waren we de jongste in een creatief gezin van 6 kinderen. Mijn broers en zussen spelen gitaar, piano, toneel en mijn vader speelt graag met taal en heeft in zijn leven veel gedicht. Mijn moeder is vooral creatief met handwerk. Creativiteit is er dus met de paplepel ingegoten. Bij mij kwam dit eruit in het schrijven van muziek en sinds een aantal jaar het bedenken van spelletjes. Verder ben ik getrouwd en woon ik in Ede op 2 minuten wandelen van het bos. Heerlijk om daar rond te wandelen en spellen uit te denken.

Noem eens drie gezelschappen die jij graag speelt en waarom.

  1. Guardians of Legends: Een fascinerend spel waar je via tips op extreem gedetailleerde ansichtkaarten jouw schatten en legendes gevonden moet laten worden door je medespelers op één van de eilandtegels die in het midden van de tafel liggen. Fraai artwork, veel speelgenot en een hoge herspeelbaarheid.
  2. Patchwork: Interessant spel voor twee spelers. Dit spel heb ik eerst links laten liggen, omdat het bouwen van een lappendeken me niet aansprak. Na het bekijken van het filmpje over Patchwork via het YouTube-account van Nox’ Spellenzolder helemaal van gedachten veranderd. Het spel gekocht en iedere keer als ik het speel, geniet ik enorm van de complementaire spelmechanismen.
  3. Alles aan boord?!: Chaos pur sang. Je kiepert fiches met allerlei ‘waardevolle spullen’ in het midden van de tafel. Je graait met elkaar de in jouw ogen echt waardevolle spullen er tussenuit om de missies die daarna worden afgehandeld naar je hand te zetten. Een mooie mix tussen party, strategie en chaos.

Welke spellen werden er vroeger bij jullie thuis gespeeld aan de keukentafel?

Wij hadden flink wat oude krakers in de kast liggen. En die kwamen er regelmatig uit. Zeker op zondagmiddag. Denk aan Risk, Levensweg, Stap Op, Schaken, Rummikub en met oud- en nieuw standaard Monopoly.

Sinds de zomer ben je betrokken bij Spellenmaakgilde Ede, wat heeft het Gilde jou gebracht en wat heb jij aan het Gilde kunnen bijdragen? 

Allereerst is het heerlijk dat er een plek is om met ander spelontwikkelaars bij elkaar te komen en elkaars spelconcepten naar een hoger level te tillen. Spelontwikkelaars kijken met een heel eigen blik naar de spelconcepten en voor mijn eigen spellen doe ik daar mijn voordeel mee. Ik organiseer maandelijks ook mijn eigen spellenavond en daar ontmoet ik ook weer mensen van het Spellenmaakgilde, maar dan om lekker te genieten van al bestaande spellen. Verder is er een interessant link naar de Spelmakerij die ik het afgelopen jaar heb opgezet.

Je maakt zelf ook spellen, kan je vertellen waar je mee bezig bent?

Momenteel ben ik bezig met drie spelconcepten en ik heb er nog een aantal op de plank liggen. Het spel dat ik aan het afronden ben heet ‘Strooptocht’. Een kaartspel waar de dynamiek van de Afrikaanse Savanne wordt nagebootst. Met roofdieren en prooidieren, stropers en jachtopzieners. Regelmatig zitten er spelers rond het spel waar de stoom uit de oren komt.

In Februari startte je ‘De Spelmakerij’ in Ede, een dagbesteding voor mensen met autisme. Kan je daar iets meer over vertellen?

Picture 1Veel mensen met autisme hebben een bijzondere link met bordspellen (of online games). Daarnaast heeft slechts de helft van de mensen met autisme een baan of volgt een studie. Dat betekent dat voor heel veel mensen met autisme het leven een stevige uitdaging is en helemaal niet zo’n fijne plek. De Spelmakerij is een dagbesteding in Ede waar mensen met autisme aan hun eigen uitdagingen kunnen werken en meebouwen aan de gezelschapsspellen die we met elkaar aan het ontwikkelen zijn. Iedere deelnemer doet dit op basis van zijn eigen interesse. De Spelmakerij wil hen perspectief in het leven bieden en hen laten voelen dat ze volledig van betekenis zijn. En natuurlijk is daarnaast ons doel dat er straks sterke spellen in de winkel liggen waar zij duidelijk zichtbaar onderdeel van zijn geweest. Meer informatie is terug te vinden op de website: http://www.despelmakerij.nl.

Wat maakt spellen maken en mensen met autisme een goede combinatie?

Mensen houden van duidelijkheid en een stukje voorspelbaarheid. Daarbinnen ontstaat de veiligheid om plezier te maken. Spellen met hun spelregels bieden dat. Daarnaast vinden veel mensen met autisme small talk ongemakkelijk. Hoe heerlijk is het dan om je met een aantal mensen lekker op een spel te kunnen storten. Een avondje in de kroeg is dus niks, maar een bordspelavond is fantastisch. Voor het spellen ontwikkelen komt juist de gerichtheid op details als kwaliteit naar boven. Een grote kans dus dat de spellen van de Spelmakerij tot op detailniveau kloppen!

Hoe kunnen mensen zich aanmelden bij de Spelmakerij?

Op onze website www.despelmakerij.nl is terug te vinden hoe dit kan. Mensen kunnen ook altijd contact opnemen met mij als projectleider van de Spelmakerij. Dit kan via info@despelmakerij.nl of telefonisch op 06-46298456.

Welke tips heb jij voor spelmakers bij het ontwikkelen van bord-, kaart- of dobbelspellen?

Wees niet te snel tevreden en verdiep je in het spelontwikkelproces. Test je spelconcepten met bekenden, onbekenden, fanatieke gamers, incidentele spelers en natuurlijk met andere spelontwikkelaars. Iedere spelontwikkelaar moet in mijn ogen aangesloten zijn bij één van de Spellenmaakgildes in Nederland!

Matthijs bedankt voor je bijdrage!

Screenshot 2020-05-04 at 11.32.08

Interview: Niek van de Brink

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s