Interview: Niki Plijnaar – Product Manager

Tekening_NikiWe zijn weer terug met een interview! Ditmaal spreken we met Niki Plijnaar, productmanager bij 999 Games. Ze geeft een inkijk in haar werk bij deze Nederlandse uitgever. Hier kun je trouwens de eerdere interviews vinden.

Hoe ben je actief in de spellenindustrie? 

Ik ben product manager bij de Nederlandse uitgeverij 999 Games. Ik ben hier samen met een team voornamelijk verantwoordelijk voor de lokalisering en het ontwikkelingsproces van de spellen. Als het over lokalisering gaat, dan hebben we het over het vermaken van spellen uit het buitenland voor de Nederlandse markt. Dus bijvoorbeeld een spel als Catan wat oorspronkelijk van een Duitse uitgever komt wordt dan door ons team vertaalt en opnieuw opgemaakt. Maar in het geval van spellen zoals Capo Della Mafia ben ik volop betrokken bij het ontwikkelingsproces in de vorm van het testen, doorontwikkelen en begeleiden van de opmaak, etc.  Hiernaast ben ik één van de scouts voor 999 Games en test ik veel nationale en internationale spellen om te zien welke voor ons de echte toppers van komend seizoen zullen worden.

Wat vindt je het meest interessant / leuk aan je werk?

Mensen zullen misschien denken “het spelen van spellen tijdens werktijd” en dit is zeker leuk dat zal ik niet ontkennen, maar ik denk uiteindelijk het contact met allerlei verschillende mensen. Ik spreek dagelijks met auteurs, uitgevers, fabrieken, redacteuren, inkopers, consumenten en illustratoren. Verschillende mensen uit verschillende vakgebieden en verschillende landen maar samen hebben we toch allemaal 1 ding gemeen en dat zijn die leuke spellen en dat maakt het toch zakelijke contact vaak heel informeel en heel erg leuk!

Wat is je verdere achtergrond? 

Ik heb zelf theatermanagent gestudeerd met een master in art management. Toen het tijd was om een baan te zoeken was dit op dat moment erg lastig in de culturele sector en toen mijn zus uiteindelijk zei “misschien moet je iets doen met bordspellen” (omdat dit een hobby van mij was), lachte ik haar uit en zei ik dat daar toch echt geen werk in was. Ik kwam erachter dat de wereld van bordspellen veel groter was dan ik dacht en nu werk ik al 5 jaar met veel plezier bij 999 Games!

12291956_1087131861299138_5291828345214565848_o

Welke kennis of vaardigheden zijn je nu van nut?

Uiteindelijk zijn de managementvaardigheden uiteraard erg nuttig voor mij gebleken, dit werkt natuurlijk in elke sector vrij hetzelfde: het samenwerken in een team, planningen maken, georganiseerd te werk gaan en het omgaan met deadlines. De ervaring met en kennis van bordspellen begon pas echt toen ik hier kwam werken. En ik leer ik nog elke dag bij.

Zou je als casus het proces van een spel uitgegeven door 999 Games kunnen beschrijven?

Het proces van een spel wat al bestaat:
We scouten met een team online, en op (internationale)beurzen naar spellen die wij denken dat geschikt zijn voor ons bedrijf, en onze doelgroep. We testen honderden van dit soort spellen per jaar en maar een paar komen er uiteindelijk door de selectie. Deze selectie komt voornamelijk tot stand door veel te testen met verschillende groepen, en te kijken naar de behoeftes van de markt. Maar bovenal moeten we het natuurlijk een leuk spel vinden en na 1 potje het gevoel hebben “doe nog maar een potje!”.

Als we eenmaal een spel gekozen hebben gaan we in onderhandeling met de originele uitgever en als we er samen met de prijs en de planning uitkomen beginnen we met vertalen. Na de vertaling wordt het opgemaakt, gecontroleerd, getest en daarna verstuurd naar de fabriek. Vele weken later komt het product bij ons binnen in het magazijn en controleer ik of het product zo geproduceerd is zoals is afgesproken en er bijvoorbeeld geen onderdelen missen of fout gedrukt zijn. Bij akkoord gaat het via ons magazijn naar de winkels en de consument.

Bring & Try

Het proces van een nieuw concept:
Op verschillende manieren komen nieuwe concepten tot ons. Waaronder bijvoorbeeld de beurs Ducosim waar mensen hun concept mogen pitchen. Als wij daar potentie in zien nemen we het mee naar kantoor en testen we het uitgebreid verder. Het komt dan vaak voor dat we in samenwerking met de auteur nog wat wijzigingen maken. Dit kan gaan over bijvoorbeeld dat een spel goed is maar dat de speelduur korter moet, of dat er een onderdeel uit moet of anders moet omdat het teveel geluk met zich mee brengt noem maar op. Als wij en de auteur tevreden zijn kijken we nog is goed naar het thema, past dit bij de doelgroep, past dit bij het spel en is het relevant. Daarna zoeken we een passende illustrator, wordt het artwork gemaakt en de regels geschreven. Daarna is het proces gelijk aan bovenstaande.

Welke spellen speel je zelf graag? 

Marco Polo_NikiIk speel zelf van alles, het is vaak heel afhankelijk van mijn gezelschap, ik kan echt de grootste lol hebben de familie met (party)spellen als 30 Seconds, en kan ook diep geconcentreerd vele (expert)spellen spelen met vrienden, dan zijn spellen als Marco Polo, Pandemic, Terraforming Mars en Kwakzalvers van Kakelenburg favoriet op het moment. De spellen waar ik niet heel veel mee heb zijn spellen die toch al sneller langer dan 2 of 3 uur duren. Ik speel liever verschillende spellen dan 1 spel voor 6 uur.

Welk advies heb je voor iemand die ook een spel wilt ontwerpen? (en uitgegeven wilt krijgen wat dan?)

Testen, testen, testen. Het klinkt zo logisch maar het is toch een stap die vele mensen lijken te onderschatten. Mensen hebben vaak hun spel met vrienden of hun familie getest en die zijn dan helemaal enthousiast. Leuk natuurlijk, en vooral blijven doen. Maar familie en vrienden zijn nou eenmaal niet de meest kritische mensen. Dus mijn tip is om vooral buiten deze groep te testen. Neem daarbij alle feedback mee en wees altijd bereid “to kill your darlings” zogezegd. Dus als iets niet werkt bij vele testgroepen, niet blijven hangen en kijken hoe het beter of anders kan.

Een andere tip is kijken wat er op de markt ontbreekt, dus lees jezelf in en kijk of jouw spel op een manier al (teveel) op de markt voorkomt. Probeer juist vernieuwend te zijn om er tussenuit te springen. Als je nagaat dat er nu jaarlijks 5000+ spellen wereldwijd op de markt komen is uniek zijn een must!

Wat vinden jullie -los van een goed spelconcept- belangrijk om te gaan samenwerken met een auteur?’  

Hoewel wij begrijpen dat het echt de auteur zijn of haar “kindje” is is het wel altijd belangrijk om open te blijven staan voor feedback. Wij kijken soms iets meer met een uitgevers-blik en er zullen dus ook andere dingen opvallen, vaak aspecten die wij uit ervaring hebben geleerd. Wat verkoopt wel goed wat niet, etc. Maar het belangrijkste is dat men weet dat wij dus net zo goed willen dat het een succes wordt als de auteur en dat wij alles in goed overleg doen, begrip voor elkaars vak en kennis levert denk ik de beste samenwerking op.

Spellenspektakel

Hoe ziet 999 Games de markt zich ontwikkelen?

We zijn blij om te zien dat bordspellen de afgelopen jaren nog steeds helemaal hot zijn en de hobby groter is dan ooit. Ondanks de groei van technologie waar mensen vaak vermoeden dat het ten koste gaat van het spelen van bordspellen gaan deze twee dus prima samen. In de markt zelf zien we op dit moment trends als “Roll & Write” en “Storytelling” erg veel. Deze thema’s zal je dus ook zeker terug zien in spellen van 999 Games in het komende seizoen.

Niki bedankt voor je bijdrage!

Portrait_showroom

 

Interview: Arjan van Houwelingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s