There and back again: spellenmakers-beurs Göttingen

IMG_0284Elk jaar wordt in Göttingen, hartje Duitsland, de spellenmakersbeurs georganiseerd. Of op zijn Duits, het ‘Spielautorentreffen’. De Groningers Robert Brouwer en Arjan van Houwelingen waren afgereisd om de beurs mee te maken en ervaring op te doen voor een volgende keer. De beurs duurt 2 dagen, waarbij het met name om de zaterdag draait. Midden in het oude centrum van Göttingen in het oude Stadhuis is een grote zaal gereserveerd die wordt bemenst door meer dan 100 spellenmakers, groen en rijp door elkaar heen. Er is veel te zien, te kletsen, te spelen en natuurlijk te presenteren. Diverse uitgevers zijn aanwezig om nieuwe spelconcepten te scouten. We zagen met name Duitse uitgevers, maar ook uit Korea, Rusland en de V.S. IMG_0267 Het start zaterdagochtend vanaf 9 uur. Tafels zijn snel geclaimd, maar er is plek zat. In de grote zaal, waar wij zaten, heb je wel te luisteren naar de officiële Duitstalige praatjes. Dat zijn er overigens niet veel. En daar leek het ook niet echt om te gaan. Omdat er zoveel spellenmakers met hun concepten aanwezig waren, dachten we dat het kansloos was om uitgevers te spreken. Dat bleek gelukkig niet het geval. Voor de vertegenwoordigers van de uitgevers is deze beurs relatief overweldigend. Dat maakt het voor sommigen geen favoriet. Een enkeling nam de gelegenheid om wat uitgebreider te kletsen, maar veelal was het kort en zakelijk pitchen. IMG_0272 Er waren ook meerdere Nederlandse spellenmakers, waaronder Martyn F en Dennis van Rielekst. Saillant in deze tijden van crowdfunding was dat de meer ervaren spellenmakers aangeven dat je pas echt aan je spel gaat verdienen als het door een uitgever wordt opgepakt. Iets om over na te denken voordat je ook dat deel op je neemt. IMG_0260Onze ervaring was dat onderling met andere spellenmakers er gezellig te kletsen was, ondanks dat je toch elkaars concurrent bent. Na de beurs is er op zaterdag de mogelijkheid om aan te sluiten bij het pastabuffet in het nabije theater. Basic eten, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de gezelligheid. De avond hebben we gevuld door veel te kletsen over spellen maken en hebben we meerdere spelconcepten van elkaar getest. IMG_0275De Duitse vakbond voor spellenmakers maakte ook PR. Wat goed is om te weten (met dank aan Dennis): ook als niet-Duitser kun je daar lid van worden. Het kost rond de 80 euro per jaar en dan kun je goed hun expertise benutten. Denk aan mee laten kijken naar een contract dat een uitgever je aanbiedt. Verder krijg je dan gratis toegang en parkeergelegenheid bij de jaarlijkse Nuremberug Speelgoed beurs. Dergelijke beurzen bieden ook optimale gelegenheid om uitgevers te spreken (op afspraak). IMG_0288 Mocht je interesse hebben om naar de Göttingen beurs te gaan, hier tips voor een prettig en effectief beursbezoek:

  • Check vooraf welke uitgevers er komen en welke interessant zijn voor je concepten
  • Zorg voor presentatiesheets van elk van je spellen
  • De vertegenwoordigers van de uitgevers hebben weinig tijd. Oefen vooraf hoe je het spelconcept wilt pitchen
  • Koop het boekje op de beurs waar de vertegenwoordigers van de uitgevers met foto in staan: dan kun je ze herkennen en opzoeken
  • Bedenk wat er uniek of aansprekend is aan je spelconcept
  • Maak een overzicht van al je spellen en presenteer jezelf daar ook op met een foto: deze kan je aan het prikbord hangen.
  • Breng als het kan meerdere demo-setjes van je spellen mee (of wees bereid ze naderhand via post te sturen)
  • Het is zo leuk als je het zelf maakt: als je aan je tafel blijft zitten en wacht totdat andere spellenmakers of uitgevers langs komen, kan het een lange dag worden
  • Kijk of je kan samenwerken met andere spellenmakers: 1 iemand kan dan het fort bewaken, de ander kan dan gemakkelijker rondlopen. Ook samen de reis maken is een stuk gezelliger en betaalbaarder.
  • Alleen de zaterdag bezoeken kan prima. Zondag was ook nog nuttig, maar er waren duidelijk minder uitgevers nog aanwezig. De beurs is dan ook opengesteld voor het publiek, maar daar werd niet veel gebruik van gemaakt, viel ons op.

UPDATE: In 2017 zijn we met drie spellenmakers weer naar de beurs gegaan. Je kunt hier op de site van Arjan lezen hoe dat is verlopen en welke tips we hebben!

IMG_0264 -Arjan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s