Interview – Marijke Otto – Productontwikkelaar

Marijke_OttoWe spreken weer met een professional in de bordspel industrie. Ditmaal is Marijke Otto aan het woord. Zij is productontwikkelaar bij Identity Games en vertelt over haar werk en haar achtergrond. Voor een overzicht van eerdere interviews kijk hier.

Wat is Identity Games voor uitgever?

Identity Games is een Nederlands spellenbedrijf dat al ruim 25 jaar spellen ontwikkeld, produceert en verkoopt. We maken zowel spellen voor de zakelijke markt als spellen voor thuis.

We zijn ooit begonnen met het (toentertijd) innovatieve dvd-bordspel Wildlife. Later werd het spel BoomBoomBalloon een enorme hit en op dit moment zijn we vooral wereldwijd bekend als bedenker en uitgever van Escape Room The Game. We hebben ondertussen met vele spellen de Nederlandse speelgoedprijs ‘Speelgoed van het Jaar’ gewonnen. Zo ook afgelopen jaar met Escape Room The Game – 2 players en Lynx.

Let the fun take over! 

Wat is je rol bij Identity Games?

Ik ben 13 jaar productontwikkelaar bij Identity Games en dan met name voor de spellen die te koop zijn in de speelgoedwinkels/ online. Ik bedenk spellen van A tot Z, dus van de brainstorm naar een concreet idee tot concepten uitwerken en testen, maar ook het schrijven van de spelregels. Net wat nodig is voor het project.

Welke aspecten in je werk vind je het leukst?

Ik heb echt de ALLERLEUKSTE baan ter wereld!

De creativiteit, eigen verantwoordelijkheid en het samenwerken met alle disciplines (grafisch, inkoop, verkoop, export, marketing). Het daadwerkelijk bedenken hoe een spel moet gaan en dan uitwerken en ‘tweaken’ tot het goed werkt. Lekker proberen, knippen en plakken, maar ook het eindeloos brainstormen over hoe een spel nog beter kan worden. Uiteraard zijn de complimenten van spelers die ‘alleen even willen zeggen dat ze het een geweldig spel’ vinden of met mij als mede ‘bedenker van Escape Room The Game op de foto willen’ een enorme waardering. Fantastisch dat mensen hiervoor de moeite nemen.

Wat is je eerdere ervaring en hoe is deze van nut in je huidige rol?

Ik heb de opleiding Industrieel Product Ontwerpen (Haagse Hogeschool) afgerond. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik goed weet hoe een creatief proces en het ontwerpproces verloopt. Eigenlijk is het ontwerpproces van bordspellen hetzelfde als het ontwerpproces van gebruiksvoorwerpen. Er ligt alleen wat minder nadruk op bijvoorbeeld materiaalkennis, maar juist meer op speltechniek. Verder zijn de gedachtegang en de stappen die je maakt tijdens het ontwikkelen van een spel exact gelijk aan het ontwerpen van bijvoorbeeld een koffiezet apparaat of meubels.

Daarna ben ik gaan werken bij een klein ontwerpbureau dat kunststofproducten ontwerpt en zelf produceert met behulp van lagedruk gieten. Hier heb ik veel geleerd over het zelf maken van giet mallen en het daadwerkelijk gieten van producten.

17990914_1127732324021181_4146738074402367535_nOok heb ik nog even gewerkt als Grafisch Designer / Product Developer bij een bedrijf dat een eigen lijn hippe design producten maakte zoals USB telefoons, speakers, etc. Hier heb ik veel ervaring opgedaan bij fabrieken in China. Hierna ben ik aan de slag gegaan bij Identity Games.

Welke projecten ben je trots op?

Ik ben trots op de supersnelle ontwikkeling van Escape Room The Game met de Chrono Decoder en uiteraard alle uitbreidingen die er daarna gekomen zijn.

Maar het meest trots ben ik op het totaal nieuwe veelbelovende spel ‘Nightmare’.

Escape Room The Game
Op dit moment werken we aan heel veel extra Escape Room The Game uitbreidingen, Familie edities, 2 players edities en nog veel meer. Dit blijven prachtige projecten om aan te werken. Behoorlijk ingewikkeld en uitdagend om te maken, maar daardoor blijft het interessant. De truc is om steeds weer met een nieuwe insteek te komen en nieuwe puzzels te bedenken.

Nightmare
Een heel spannend nieuw concept is Nightmare Horror Adventures. Een story driven game voor het grote publiek. Een bijzondere ervaring met veel verassende wendingen. Helaas kan ik er nog niet meer over vertellen…

Staat Identity Games open voor bepaalde spelconcepten?

Ja, zeker! Identity Games werkt met drie thema’s: trends (bijv. Mouthguard Challenge of Escape Room the Game), taboes (bijv. Give Granny a Kiss of Slapstick) en technieken uit andere producten (bijv. Who’s the Dude of Dodgeball). We bekijken hierbij ook ideeën van zowel consumenten, als auteurs. Al brengen we op dit moment voornamelijk eigen producten uit.

Wij vinden het heel belangrijk dat spelconcepten uniek zijn en dat we er zelf samen met de spelontwikkelaar nog aan kunnen door ontwikkelen. Dus spellen die helemaal AF zijn en waar niet aan gesleuteld mag worden, zijn bij ons niet aan het goede adres.

EscapeRoom_BaseGame2_AG_NL_Box_3D

Wat voor adviezen heb je voor spelauteurs?

Sommige spelauteurs denken dat als je een goed spel hebt, je eigenlijk je spel al verkocht hebt. Zo werkt dat helaas niet in de praktijk. Er zijn tal van aspecten die meespelen:

  • Het spel moet passen bij de uitgever (doe dus onderzoek naar uitgevers en stuur je spel niet zomaar op). Kijk eerst of het wel past bij het bedrijf . Wij zullen bijvoorbeeld nooit spellen uitbrengen die niet geschikt zijn voor de ‘gemiddelde’ consument.
  • Er moet op dat moment in de markt behoefte zijn aan het spel (als er heel veel ‘dieren actie spellen’ op de markt zijn dan zullen uitgevers het spel niet opnemen, ongeacht of het een goed spel is of niet).
  • Er moet ruimte zijn in de collectie voor het ‘type’ spel (dit veranderd elk seizoen).
  • Het prijspunt moet juist zijn, etc. etc.

Wat voor ontwikkelingen in de markt zie je?

Bordspellen zijn weer hot! Je ziet het aan de verkoopcijfers, maar ook in de media. Het is juist gezellig en leuk om een spel te spelen, voor iedereen en niet alleen voor de ‘diehard bordspel nerd’.

Tegenwoordig willen mensen graag spellen waarbij je echt een ervaring (experience) krijgt, dat zie je duidelijk bij het Escape Room concept, maar ook veel breder. Mensen betalen steeds liever voor de ervaring en zijn minder geïnteresseerd in het hebben van spullen.

 Marijke bedankt voor je tijd!

 

 

 

Interview: Arjan van Houwelingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s